2013. feb 16.

Prince of Tennis ( anime)

írta: Aldaril
Prince of Tennis ( anime)

Tenisz. Vénásan. Ez az a blog bejegyzés, amit hosszú, hosszú ideig fogok írni. Annyi ova, meg kiegészítés meg mindenféle van hozzá, hogy csak győzzem összeszedni meg időrendbe tenni őket. Igyekeztem valami kiindulópontot keresni, és az AnimeAddicts oldala megfelelőnek tűnt, de aztán rákerestem a dolgokra és kiderült, hogy azért van itt még más is. Vagy én nem tudok keresni. Szóval mivel most úgy tűnik ennek hosszabb távon fogok nekifeküdni, ha valakit érdekel az anime, ami egyébként attól függetlenül, hogy lapáttal öntik az ember fejébe a teniszt nagyon jóra sikerült, annak érdemes ide időnként visszanézni. Igyekszem időrendbe tenni a dolgokat. Szóval, amíg nincs vége felirat, addig nincs vége. Egyébként a manga 1999-2008-ig ment. Aaaz szép. A New Prince of Tennis meg még mindig.

Tehát az eredeti, elő sorozat: Prince of Tennis (Tennis no Ouji-sama 2001-2005)178 rész. Az 53-ig részig fenn van az indán. A legegyszerűbb talán a webcímben átírni az epizódszámot. Nem megijedni, hogy a  vége felé már nem ugyanaz a feltöltő. Lelkes keresgéléssel egyébként sok-sok feltöltést lehet találni, az is lehet, hogy tovább is van magyar feliratos, de meguntam. Onnantól angolul néztem. És ha valaki nekikezd ne legyenek illúziói. Baromi sok a 178 rész. Próbáltam oldani a dolgot, hogy egyidejűleg elkezdtem nézni a live actiont is, de még úgy is tömény. Egyébként ez utóbbiról majd később írok.

Mindazok ellenére  amit eddig írtam, és, hogy nagyon nem érdekel a tenisz, az anime mégis élvezhető. Még jónak is nevezném, bár azért a dolog több sebből vérzik. Első körben a grafika. Persze tudom, hogy 2001-es anime, ne várjunk már csodát, de akkor is az, hogy minden szereplő gyakorlatilag egy négyzet aminek fejet rajzoltak kicsit túlzás. A következő problémám az, hogy az ég szerelmére, ha alsó középiskolásokról beszélünk 12-15 éves korig, ha jól számolom, akkor rajzoljunk is azokat. Az első évesek még tényleg gyerekeknek néznek ki, de másodévtől felfelé valami génmutáció lehetett, mert mindenki egyetemistának tűnik. Kicsit zavart. Aztán az egy dolog, hogy úgy utazzák körbe a világot, mintha a szomszédhoz mennének, de ráadásul egyedül teszik. Bár a szomszédhoz lehet, hogy tényleg egyedül jár az ember. Ettől függetlenül  egy ennyi idős gyereket épeszű ember nem enged felszállni egyedül egy repülőgépre és utaztatja át a fél világot. Legalábbis én nem tenném.

Na de elég a fanyalgásból. Ezek tényleg olyan apróságok, amiken viszonylag könnyen túl lehet lenni.

Echizen Ryoma egy 12/13 éves japán srác aki irtó tehetséges teniszező. Amerikában 4 nagy versenyt nyert meg egymás után, nagy is lett tőle az arca, aztán a részek előre haladtával kiderül, hogy van is mire. Az elején kissé ellenszenves, de a főszereplő nem lehet sokáig ilyen, szóval bár az önbizalma végig töretlen, de hamar megszerettetik az emberrel. Van egy végleten idióta apja, aki a amilyen hirtelen a semmiből robban be a prof tenisz világába, ugyanolyan hirtelen hagyta abba  játékot, annak ellenére, hogy nem sérült meg és veretlen volt. Az anyukát valamiért úgy döntöttek, hogy jobb, ha arc nélkül marad. Biztos nagyon titokzatos, de én nem nagyon kedvelem az ilyet. Szóval Ryoma-sama bekerül apuci volt iskolájába, ahol híres a teniszklub. Az edző elsődleges feladata az lenne, hogy kirángassa a srácot abbéli hitéből, hogy a világ körülötte forog. A dolog nem annyira sikeres, mert Ryoma ugyan végig úgy él, hogy a világ körülötte forog, de lassan kezdi észrevenni, hogy nem ő az egyetlen lakos a Föld nevű bolygón, és barátokat szerezni nem is feltétlenül rossz dolog. Elsőként az iskola történetében elsősként bekerül az iskola versenycsapatába. A tagokat meccsek alapján választják ki a teniszklub tagja közül. Eredetileg Ryoma nem is vehetett volna részt a válogatón, de apuka révén elég jó hátszele van, és ha már lehetőséget kapott, hát gyorsan hülyére ver mindenkit. Aztán innentől, már csak az a cél, hogy a csapat eljusson, és meg is nyerje a nemzeti bajnokságot. Persze vannak buktatói a dolognak, mint például, hogy Echizen-kun nem kifejezett csapatjátékos, így mikor párost kell játszania nem igazán megy neki. Viszont kifejezetten pozitívum, hogy a csapattagok mellet a mellékkarakterek is erősen kidolgozottak, és nem csak díszek, hanem helyük, funkciójuk van a történetben.

Nem megriadni attól, hogy sport anime! Ryoma-san és a Seishun Gakuen teniszcsapata mindenképpen megérdemlik a folytatást. Csak Tezuka lenne képes néha mosolyogni.

Prince of Tennis A Day on Survival Mountain (Sonzoku Yama no Nichi) OVA 2003 - Angol felirat

Kirándulni megy a csapat. Na nem úúúúúgy, hanem ahogy az hozzájuk illik. Futva. Edzeni. A hegy tetejére!

- Ki az a hibbant aki a hegy tetejére tesz egy teniszpályát?

- Azt nem tudom, de mi vagyunk azok a hibbantak akik odamennek edzeni.

Vagy valami hasonló. Csakhogy mire felérnek a pályához, megjelenik a tulaj egyetemista fia, a tenisz csapatával. A srácot Sasabe-nak hívják. Ismerős? Semmivel sem jobb mint az apja meg az öccse. Természetesen elzavarják Echizenéket a pályákról, egy hátsó, lepukkant ferde pályára. Azonban láss csodát ott is lehet újat tanulni. És ezzel az új tudással aztán már le lehet rendezni, a ki mikor és hol játszik problémát. Lehet fogadni ki nyer.

Prince of Tennis New Year’s Special (Tennis no Ouji-sama: S1) Special 2003 - Angol felirat

Teljesen felesleges és kihagyható. Még csak azt sem mondanám, hogy pihenésnek jó, mert rettentően unalmas. Amolyan összefoglaló a szereplőkről.

Prince of Tennis: The Two Samurai, The First Game (Tennis no Oujisama: Futari no Samurai The First Game) Movie - 2005 - Angol felirat

He? Ezért komolyan képes volt valaki beülni a moziba? Juj de nem volt mögötte semmi. Amolyan ha megy az anime, akkor próbáljunk meg lehúzni belőle egy mozi bőrt is, hátha elmennek rá az emberek. Gondolom el is mentek, de minek? Meg olyan nagyon még csak azt sem tudtam behatárolni, hogy hova is illesszem be a történetbe.

A teniszcsapatot meghívja egy luxushajóra a hajó tulajdonosa. Cserébe, hogy ehetnek, ihatnak, szórakozhatnak a hajón, meccseket kell játszaniuk. Ez eddig még jól  is hangzik, csakhogy a a meccseket meg akarják bundázni. Vagyis kedvenc szereplőinknek el kellene veszteniük a meccseket, hogy a tulaj nyerhessen a fogadásokon. Mert ugye semmi sincs ingyen. Naná, hogy a srácoknak nem tetszik a dolog, és bár az óceán közepén nincs hova menekülni a harag elől, ettől ők még nem akarják elveszteni a meccseket. És ha nem akarják nem is teszik. Inkább rohangálnak, és bujdosnak a pisztolyos legénység elől. Már csak azt nem értem, hogy a másik csapat kapitánya most tényleg Ryoma bátyja? És ha igen akkor kitől, és honnan és hova? Be lehet hozni egy ilyen szálat, de tessék rendezni a sorokat. Vagyis a részleteket. Nem értem. És értelmét sem látom az egésznek. Még szerencse, hogy csak 60 perc volt. Annyi is kár volt neki. De legalább az animáció javult egy kicsit.

Prince of Tennis Atobe’s Gift (Prince of Tennis: Atobe Kara no Okurimono) - OVA 2005 - Angol felirat

Na, ezt már lehet OVA-nak nevezni. Az ég világon semmi értelme nincs, mégis szájtátva, és vigyorogva nézi végig az ember. Ennél nem zavar, hogy semmi történt nincs nem úgy mint a movie-nál. Bár, ha jobba belegondolok ennek talán több története volt mit a mozinak.

- Ne Kabaji?

- Osz.

Gazdagnak lenni jó. Nagyon gazdagnak meg főleg. Olyankor az ember megengedheti magának, hogy olyan születésnapi bulit csináljon a barátjának, amihez a fél várost kibéreli, és az egész várost meghívja. Ennél kisebb dolgot nem is lehet vári Atobe-tól. Egy egész sportfesztivált rendez Kabaji születésnapjára, mindenkivel, aki számít. És kit érdekel, hogy Kabajinak nem most van a születésnapja? Könnyed fél óra, kivételesen tenisz nélkül, tele vigyorgással. Legalábbis a részemről. Igazán élveztem. :D

Prince of Tennis: The National Tournament OVA - Angol felirat

Igazából ez három OVA egy helyre gyűjtve

- The Prince of Tennis: The National Tournament 2006-2007 ( 13 ep)

- The Prince of Tennis: The National Tournament Semifinals 2007 - 2008 (6 ep)

- The Prince of Tennis: The National Tournament Finals 2008 (7 ep)

Ezek a részek azért tűnnek fontosnak mert belenéztem a New Prince of Tennisbe, és volt egy csomó olyan szereplő, akik valószínűleg itt kerülnek elő.

Szólj hozzá

anime anime sport