2013. máj 10.

Namdaemun / hivatalos néven Sungnyemun

írta: Aldaril
Namdaemun / hivatalos néven Sungnyemun

Akkor kicsit utazzunk. Nagyjából az angol wikipédiát fordítottam le, tehát sem a szöveg, sem a képek nem sajátom. Sajnos.  Gondoltam talán könnyebb magyarul. A történelmi háttérrel nem nagyon foglalkoztam, inkább csak az épülettel. Remélem nem értettem félre dolgokat. :)

Namdaemun a legnagyobb és legfontosabb  a nyolc kapu közül (ezekből hat még ma is áll) ami a szöuli erőd falon volt található, amely a Jonseon dinasztia városát vette körül. Szerdától hétfőig (10:00- 16:00) 30 percenként Joseon kori egyenruhás kapuőrség masírozik rajta, ami már csak turista látványosság, az eredeti védelmi feladatot természetesen nem látja el.

kapuörök.jpgkapuörök2.jpg

A kapu Jung-guban található, a szöuli vasútállomás és a szöuli City Plaza között, a történelmi Nandaeum piac mellett, amely maga is híres turistlátványosság.

tüz elött.jpg

Sungnyemun jelentése Tűz,  melyet  a többi kaputól eltérően nem vízszintesen hanem függőlegesen írtak fel, kínai írásjelekkel. névtábla.jpg

A Felmagasztalt Szertartások Kapujának is hívják - ez a fordítás így elég furcsán hangzik, de nem nagyon tudom rendesen megfogalmazni (Gate of Exalted Ceremonies) - azonban inkább csak Namdaeumnak hívják ami  egyszerűen Nagy déli kaput jelent. Ezt a nevet a japánok adták neki, megszállásuk alatt.

A 14-ik század tradicionális pagoda stílusában épült, és az első szöuli nemzeti kincsként tartják számon. Egyike a három fő kapunak azon a városfalon, amely 18,2 km hosszú és 6,1 méter magas (volt).

Sajnos 2008-ba valaki úgy gondolta, hogy milyen “vicces” lenne felgyújtani, az épület, ami súlyosan megsérült, annak ellenére, hogy 360 tűzoltó próbálta megfékezni a tüzet.

tüz3.jpg

tüz1.jpg

tüz4.jpg

tüz2.jpg

A gyújtogató ugyanaz a  69 éves férfi volt, aki  2006-ban a Changgyeon palotában is gyújtogatott. A felújírási  munkák 2010 februárjától, 2013 áprilisáig tartottak. Hivatalosan 2013 május 4-én nyitották meg újra.

megnyitó2.jpgmegynito.jpgmegnyitó4.jpgmegnyitó5.jpgmegnyitó1.jpgmegnyitó3.jpg

A 2008-as gyújtogatás előtt  a kapu a legrégebbi faépítmény volt Szöulban. Az építkezés 1395-ben kezdődött és 1398-ban fejezték be. Eredetileg a külföldi követek fogadására használták (innen  a neve), és, hogy távolt tartsa a szibériai tigriseket. :) A kaput 1447 óta többször is felújították. A koreai háborúban komolyan megsérült, így 1961-ben kezdődött egy nagy felújítás melyet 1962-ben fejeztek be. 2005-ben újra renoválták, mely alkalmával 182 tervrajzot készítettek a kapuról, arra az esetre, ha újabb súlyos károk keletkeznének benne. Ezekre a tervrajzokra 2008-ban sajnos szükség is lett.  A 20-ik században a városfalat lebontották, hogy a közlekedést megkönnyítsék.forgalom.jpg

Íme a lego változat. :)

Cím, térkép:

40, Sejong-daero, Jung-gu, Szöul

Great South Gate, Sungnyemun Myeong-dong

Ingyenesen látogatható: Keddtől vasárnapig, 9:00 – 18:00

Megközelíthetöség:

Lonely Planet:

1es, vagy 4-es metróvonal, Seoul Állomás, 3-as kijárat  lonely planet

A koreai turisztika oldal:

Seoul állomás (Seoul 1es, 4es metróvonal), 4-es kijárat
250 m-re az állomástól

              Vagy, (ez kicsit bonyolultnak tünik)

Hoehyeon Állomás  (Seoul, 4es metróvonal), 5-ös kijárat.

Kijárat után jobbra, keresztül a Namdaemun piacon nagyjából 100 méter, a turisztikai információs bódéig.

Még egy blokk a Karl Optikáig (칼안경), ott balra a Lotte Card épületig. 100 méter egy nagy közútig, ott jobbra és 50 m-re megérkeztél a kapuhoz.

Ember legyen a talpán aki ezt alapján megtalálja. :D

              Vagy,

Városháza megálló (Seoul 1es, 2-es metróvonal) 8-as kijárat

430m egyenesen a kapuig.

 Vagy egyszerüen csak érdeklödni a járókelöknél, hogy, hogy juthatunk oda. :)

Szólj hozzá

utazás Korea